Táplálkozási tanácsok, egészséges ételreceptek

Többen tapasztalhattuk, hogy az életmód és a táplálkozás hatással van az egészségi állapotunkra.

Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, neki melyik étrend felel meg. Bizonyos tendenciák azonban kimutathatóak: pl. a cukor, a fehérliszt és általában a gyorsan felszívódó szénhidrátok lökésszerűen terhelik meg a szervezetet, ami myastheniás gyengeséghez vezethet. Különböző emberek bizonyos dolgokat nem tudnak jól megemészteni, pl. a lisztérzékenyek a glutént, a tejérzékenyek a tejcukrot vagy a tejfehérjét. Ezért esetenként  ezek némelyike is kerülendő. Ezért a közé tett recepteket ezek szerint igyekszünk csoportosítani.

A paleolit kenyér receptje
Egyszerűbb, mint gondolnád!
A paleolit étrendre nem egyszerű átállni, de ezt a kenyeret pikk-pakk elkészítheted.
Ebben a kenyérben nincs élesztő, tehát nem kell várnod arra, hogy megkeljen, és akár egy hétig is fogyasztható marad, a szervezeted pedig garantáltan hálás lesz érte.

A fűszerezéssel bátran játszhatsz, akár némi szárított paradicsommal vagy más zöldséggel is feldobhatod a tésztát, találd meg a kedvencedet!

Paleolit kenyér

Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 1 púpos teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 20 dkg darált szezám- vagy lenmag, vagy akár vegyesen
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 2 evőkanál útifűmaghéj (elhagyható, de minden tésztát csodálatosan lazává tesz, és hasznos az emésztésnek is)
  • Elkészítés ideje:
  • 60 perc.
Elkészítés menete

Mérd ki a hozzávalókat, majd egy alkalmas tálban keverj mindent össze. Először a darált magvakat, a szódabikarbónát, aztán a sót és a borsot, aztán keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel (zselés állagú lesz) és mind ezt a a felvert tojással, (lazább, ha a fehérjét a végén habként keverjük bele) majd végül az olajjal is, ha szép, formálható, de lágy tésztát kaptál, akkor jó. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és válaszd ki a megfelelő tepsit a leendő kenyeredhez. Ez a mennyiség egy őzgerinc-formában megsüthető előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.

Megjegyzés: Az útifűmaghéj piacon vagy bio-boltokban kapható. Drága, de megéri, mert nagyon keveset kell belőle használni egy tepsi süteményhez.