Betegek beszámolói

Hallgass meg engem, /minket/!

A cikket Dr. Székely Tamás nyugalmazott osztályvezető főorvos, kandidátus, csoporttársunk küldte nagy szeretettel újságunk számára.

Tisztelt myastheniás betegtársak!

– Magyarországon valamikor azt mondták, hogy 3 betegség létezik: a tbc., a luesz (vérbaj), és a „fene tudja mi ez?” Ez utóbbi betegségcsoportba tartozott a myasthenia is.

Az 1903-ban, majd 1914-ben (2. kiadás) megjelent Müller V.: „Klinikai recipekönyv”-ben a következők olvashatóak:” M.G.-nál legfontosabb az izmok kímélése, sokat kell pihenni, ágyban feküdni, mozgástól tartózkodni, keveset rágni, beszélni. Folyékony ételeket kell adni, villanyozás kerülendő, úgyszintén a fürösztés is…”

– Nos, ettől hála Istennek jó messzire jutottunk, hiszen a „fene tudja mi ez?” fogalomból átkerültünk a sokkal elegánsabb „autoimmun” kategóriába. Nem is beszélve arról, hogy az új egészségügyi ismeretek és a modern gyógykezelés következtében a myastheniások életminősége is jelentősen javult. Tehát, reménykedhetünk abban, hogy a rohamosan fejlődő orvostudomány a közeljövőben megtalálja nemcsak a tüneti, de az oki kezelés alapjait is. Hiszen ma már, – egy-két évtized előtt még- elképzelhetetlennek tartott gyógykezelésekkel rendelkezünk.

Addig azonban minden pozitív kis észlelet, megfigyelés közreadása enyhítheti nehézségeinket. S ebben jelentős segítséget nyújt a rendkívüli gonddal, szakértelemmel és szeretettel összeállított Myasthenia Hírmondó.
Köszönet, az érte fáradozóknak.

Dr. Székely Tamás.

Scroll to top
Megszakítás