Koncert a Mátyás templomban Mosonyi Mihály születésének 200. évfordulóján

Az alábbi cikket ízelítőül szánjuk, abban a reményben, hogy ha hasonló programot szervezünk, akkor tömegesen jöttök. WP 20150918 21 24 23 Pro
Szeretném megosztani egy nagyon szép és elgondolkoztató koncertélményemet, amelyet szeptember 18-án a felújított Budavári Nagyboldogasszony templomban hallottam. Medveczky Ádám vezényelte a debreceni Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust, akik Mosonyi Mihály két művét adták elő. Több okból is tanúságos volt a koncert. Először is maga a helyszín gyönyörű és megindító. Másodszor nagyszerű zenészekkel és énekessel találkozhattunk. És harmadsorban Mosonyi Mihályról nagyon keveset hallunk és tudunk, méltatlanul elfeledtük érdemeit. Elsőként az 1860-ban írt Ünnepi zenét adta elő a debreceni Kodály Filharmonikusok zenekara (MÁV Szimfonikus zenekar régebbi nevén), amely egy kb. 15 perces nyitány nagyzenekarra. Korának megfelelően a magyaros romantika stílusában íródott, melankolikus hangzásvilággal. Érdekessége, hogy felcsendül benne a Himnusz és a Szózat zenei dallama.
Weboldalunkon sütiket használunk. Néhányuk nélkülözhetetlen a weboldal működéséhez, míg mások segítenek a felhasználói élmény javításában. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja ezeket, akkor nem biztos, hogy a webhely minden funkciója elérhető lesz az Ön számára.