A Myasthenia Gravis Önsegítő Betegcsoport kirándulása a Füvészkertben

Április 9-én meglátogattuk a Füvészkertet, a japán cseresznyevirágzás ünnep, a Sakura ünnep alkalmából.

IMG 6944 Small

A Füvészkert ünnepi díszbe öltözött: a tavasz virágai elborították. Számomra – aki régen jártam utoljára a füvészkertben – az is kellemes meglepetés volt, hogy a növényeket tájképi elrendezésben mutatják be, noha tematikus csoportosításban. Így egy kellemes parkban sétálhatunk, amiben bármelyik pontról nézve megragadó a látvány. (Korábban szigorúbb, „tankönyvi” elrendezésben láthattuk.)
IMG 6934 Small
Az esősnek ígérkező időjárás miatt a meghirdetett japán jellegű programok egy részét törölték. Ami kellemetlenebb meglepetés volt, hogy a megtartott programok egy részén való részvételért külön díjat kértek. Ezért a babakészítést és a japán savanyúságot csak megnéztük, a készítésében nem vettünk részt. Őszintén szólva nem nagy kár érte. A japán babák helyesek voltak, de a savanyúság messze elmaradt a képzeletünk által ígérttől.

A reiki ingyenes volt, sőt, szerdánként is jelképes összegért (500 Ft) lehet kapni a kezelést. Kipróbáltam, kellemesen felfrissített, energikusabb lettem, feltöltődtem, jól bírtam a továbbiakat.

Kis csoportunk minden látnivalót végig nézett. A pálmaházakban valóságos trópusi dzsungel fogadott.

IMG 6962 Small r másolata

A növénysimogatóban különböző felületű (érdes, selymes, szőrös, stb.) leveleket lehetett megtapintani. (Csalán nem volt köztük!) A mimóza levelei érintésre összehúzódtak. 

IMG 6952 Small r

A bambuszligetben rácsos járdán mehettünk végig a növények alkotta boltívek alatt. A kastély melletti polcokon a sokéves bonsai-fákat láthattuk. A bonsai a természetben nagyra növő fa –(pl. bükk, juhar, stb.) – kicsinyített változata, melyet mesterségesen, metszéssel, szűk cseréppel, alakítással tesznek kicsinnyé. Az így nevelt fákat néha több generáción át gondozzák.

Végül – de nem utolsó sorban – fényképezkedtünk a címadó cseresznyefák alatt. Főleg díszcseresznyéket láttunk, volt köztük sötétrózsaszín, duplavirágú és természetesen fehér is. Nagyon finom illatuk volt.

IMG 7043 Small

A kicsit szomorkás idő ellenére szép emlékekkel tértünk haza.
Weboldalunkon sütiket használunk. Néhányuk nélkülözhetetlen a weboldal működéséhez, míg mások segítenek a felhasználói élmény javításában. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja ezeket, akkor nem biztos, hogy a webhely minden funkciója elérhető lesz az Ön számára.