Gazda Dia és Lelkes Zoltán beszámolója a parlamenti látogatásról

Immáron harmadik alkalommal találkozhattunk egymással, hogy ne kizárólag csak az internetes kapcsolat legyen közöttünk, ismerjük meg egymást személyesen is. Úgy érzem ezekre kifejezetten vágyunk. Természetesen a földrajzi távolság, az erőnléti állapot, a családi és egyéb elfoglaltság akadályt jelenthet, de örömmel tapasztaltam több esetben is, hogy bizony az ország távoli részéből is kedvük van a sorstársaknak ellátogatni a fővárosba.mostani
Különösen akkor, ha valamilyen kulturális programmal színesítjük az összejöveteleinket. Az első két alkalommal inkább a személyes ismerkedés volt a cél, jó hangulatú beszélgetésekkel, de tegnap már Gazda Dia jóvoltából már egy ingyenes parlamenti „túrán” vehettünk részt. Az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, kellemes kora őszi időt adott. A Parlament mint mindig most is lenyűgöző, az építők mesterségbeli tudása mellett kicsit „aprónak” érezhettük magunkat, de az épület monumentalitása és szépsége felemelő. Az alkotók bizonyára ezt kívánták elérni.

A Parlamenti sétán családtagokkal együtt 16 fő vett részt.

Néhány részlet és érdekesség a Parlamentről:

A bejáratnál kaptunk egy fülhallgatót, amivel jobban hallhattuk az idegenvezető előadását, a hölgy nagyon kedves és segítőkész volt.
Megnéztük a főlépcsőt, ahol készítettünk egy csoportképet is, innen átmentünk a kupolacsarnokba ahol körben 16 magyar király szobra látható. Itt találhatóak a koronaékszerek, amit folyamatos őrség vigyáz.

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják. Érdekesség, hogy az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék, lévén a felsőház tagjai hagyományosan nemesek voltak, akikről azt tartották, hogy kék a vérük. Érdekesség még, a folyosókon elhelyezett számozott szivartartók ahol a képviselők a szivarjaikat hagyták, addig, amíg bementek az ülésterembe szavazni. Ma már az egész épületben tilos dohányozni, a képviselők a 10-es belső udvarban dohányozhatnak. Az épületben központi fűtés van, egy külön épület az egyik utcában, az maga a kazánház, onnan jön át a meleg levegő. A hűtést is megoldották már az 1880-as években. jégtömbökből származó hideg levegőt pumpáltak be a termekbe.

A ház alagsorában található a 2014 ben megnyitott modern látogató-központ a parlament makettjével és rengeteg fényképpel, vetített videókkal, amelyek bemutatják a ház történetét és apró részleteit.

Örülök, hogy egész sokan el tudtak jönni, nagyon jó volt találkozni a sorstársakkal. A visszajelzésekből tudom, hogy mindenkinek nagyon tetszett.


Kellemes ebéd és beszélgetés után -szerencsére mivel a távolságok csekélyek voltak a helyszínek között-, egy rövid séta után sorstársunk és barátunk Tegze Judit festőművész kiállítására is odaértünk, melynek megrendezése épp a lehető legjobbkor jött.

Tegze Judit kiállítása Abból az apropóból is, hogy a myasthenia nem „tudja”minden esetben megakadályozni az életünket, hanem épp, ha megfelelően rendben tartjuk, bizony jó irányba fordíthatjuk hajónk vitorláját, és nagy alkotó kedvet eredményez, a nehézségek dacára. Judit elmondta, hogy bizony nem könnyű a tájképek festéséhez a festő kellékeket a dombtetőre felvinni. Sajnos időnk szűkössége miatt indulnunk kellett hazafelé, még egy kellemes teázás jól esett volna nekem a galériában, hogy a valóban tökéletes napra az arany korona felkerüljön.
 

Korábbi találkozóink:
korábbi találkozók2015 kep
korábbi találkozók
 
korábbi találkozó2016 kep
További terveinken szerepel újabb baráti találkozások megszervezése, adott kulturális esemény köré építve.

Köszönjük Lelkes Zolinak a szervezést.
Weboldalunkon sütiket használunk. Néhányuk nélkülözhetetlen a weboldal működéséhez, míg mások segítenek a felhasználói élmény javításában. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja ezeket, akkor nem biztos, hogy a webhely minden funkciója elérhető lesz az Ön számára.