Frissített COVID védőoltás tájékoztató! – 2021.03.01.

A COVID-19 megelőzését szolgáló vakcina alkalmazása myasthenia gravis betegséggel élőknél
A Magyar Neuroimmunológiai Társaság útmutatása – 2021. 01. 11.

Aktualizálva 2021.03.01.

Jelen pillanatban nincsenek egyértelmű adataink arra vonatkozóan, hogy az autoimmun myasthenia gravisban szenvedő, vagy myasthenia gravis miatt immunoszuppresszív kezelésben részesülő betegek fokozottan fogékonyak-e a COVID-19 fertőzésre, vagy nagyobb valószínűséggel alakul-e ki náluk súlyos COVID-19 infekció. Az viszont biztos, hogy mint minden egyéb fertőzés – a légúti infekciók kiemelten – a COVID-19 a myasthenia gravis fellángolásához, az állapot rosszabbodásához vezethet.

Kiemelten fontos tehát a fertőzés megelőzése a myastheniás betegek körében is.

A COVID-19 elkerülésének legbiztonságosabb, legköltséghatékonyabb módszere a vakcináció.

Magyarországon jelenleg öt vakcina használata engedélyezett:

  • Comirnaty (Pfizer-BioNTech): mRNS vakcina, forgalomba hozatalát a European Medicines Agency (EMA) engedélyezte. Első adagját követően 21 nappal kell beadni a második oltást, a védettség a második oltás után 7 nappal várható. A WHO ajánlása alapján a 2. adag beadásának ideje akár 42 napig is kitolható. Magyarországon a 2. adag beadásának idejét 35 napra tolják ki.
  • Covid-19 Vakcina Moderna: mRNS vakcina, forgalomba hozatalát az EMA engedélyezte. Első adagját követően négy héttel kell beadni a második oltást. A védettség kialakulása a második oltás után 7 nappal várható
  • COVID-19 Vakcina AstraZeneca: virális vektorvakcina, forgalomba hozatalát az EMA engedélyezte. Két injekcióból áll, 28-84 nap különbséggel beadva.
  • Sputnik V (Gam-COVID-VAC) (Oroszország): virális vektorvakcina; EMA engedélye nincs, forgalomba hozatalát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki rá.
  • Sinopharm vakcina (Kína): inaktivált vírust tartalmaz; EMA engedélye nincs, forgalomba hozatalát az OGYÉI engedélyezte, az oltóanyag alkalmazásához iránymutatást adó leírást bocsátott ki. Két injekcióból áll, 21-28 nap különbséggel beadva.

 

Ezen vakcinák közül a Sputnik V oltóanyag használata az alkalmazási előírás szerint autoimmun betegeknél ellenjavallt.

A fennmaradó négy vakcina a hatásmechanizmus ill. a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények alapján bizonyos megfontolásokat figyelembe véve adható neuroimmunológiai betegeknek.

Az európai gyógyszerhatóság által jelenleg engedélyezett és Magyarországon elérhető vakcinák törzskönyvezéséhez vezető klinikai vizsgálatokban myastheniás betegek nem vettek részt, így nincs konkrét tapasztalat a vakcinák hatásaival myastheniában.

Amit azonban tudhatunk:

– a vakcinák nem okoznak COVID-19 megbetegedést;
– a klinikai vizsgálatok során észlelt vakcina mellékhatások (helyi fájdalom, láz, hidegrázás, izomfájdalom) enyhék és veszélytelenek a myastheniás betegekre nézve is;
– az immunszuppresszív kezelésben nem részesülő myastheniás betegeknél a vakcinák hatékonysága minden bizonnyal megegyezik a klinikai vizsgálatban tapasztalt hatékonysággal;
– immunszuppresszív kezelés esetén a vakcina által kiváltott válasz ugyan elvileg csökkent lehet, de még mindig nagyobb biztonságot jelent, mintha a beteg egyáltalán nem kap védőoltást;
– a védőoltás biztosan kisebb kockázattal jár, mint az esetlegesen kialakuló COVID-19 fertőzés;
– a vakcinák egyetlen egyértelmű ellenjavallata, ha azok valamely alkotórészével szemben valakinek korábban súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciója volt;

Kiemelten fontos azonban az immunszuppresszív kezelésben részesülő (ide tartozik a szteroid kezelés is, a rituximab kezelés pedig kiemelt jelentőséggel bír) betegek esetében, hogy a védőoltás beadásáról, annak időzítéséről személyre szabott döntés szülessen a beteget gondozó kezelőorvos bevonásával!

A Pfizer vakcina első adagját követően 21-35 nappal kell beadni a második oltást, a súlyos megbetegedés elleni védettség a második oltás után 7 nappal várható. A COVID-19 Moderna vakcina első adagját követően négy héttel kell beadni a második oltást. A védettség kialakulása a második oltás után 7 nappal várható.

Az oltások ellenére fontos az általános fertőzés megelőzést szolgáló szabályok betartása (szociális távolságtartás, maszk viselés, kézmosás, fertőtlenítés).

Azt is fontos tudnunk, hogy a védőoltást követően, a megbetegedés elleni védettség kialakulása ellenére, a tünetmentes fertőződés, és így a betegség továbbadásának a lehetősége nem zárható ki, ezért a védekezésre vonatkozó hatósági szabályokat az oltást követően is be kell tartani!

Bármilyen egyéb kérdés, bizonytalanság esetén keressék gondozó neurológusukat, aki szükség esetén fel tudja venni a kapcsolatot oltási szakemberrel!

Az útmutató a folyamatosan bővülő új információk és az engedélyezésre kerülő új vakcinák függvényében a későbbiekben frissítésre kerül majd – a MANIT folyamatosan követi a releváns klinikai eredményeket!

Az útmutatót dr. Kulcsár Andrea, a Délpesti Centrum Kórház Oltóközpontjának főorvosa
lektorálta.

Források:

https://www.worldmusclesociety.org/news/view/150
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-
vaccines?adgroupsurvey={adgroupsurvey}&gclid=Cj0KCQiAifz-
BRDjARIsAEElyGJRf2i_ld8yaip1bGAG_ldfus8GIFAkihYkD3-7OJctRqxjisTKd6oaApPQEALw_wcB
https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines
https://www.gov.uk/government/collections/covid-19-vaccination-programme

https://myasthenia.org/MG-Community/COVID-19-Resource-Center
https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html
https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-
19/covid-19-vaccines
https://www.sarepta.com/sites/sarepta-corporate/files/2020-
12/Community/20Bulletin_COVID19.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-first-covid-19-vaccine-authorisation-
eu
https://www.ema.europa.eu/en/news/update-assessment-marketing-authorisation-application-
modernas-mrna-1273-covid-19-vaccine
www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/adult.html

Scroll to top
Megszakítás