Információ a koronavírus (COVID-19) járványhelyzettel kapcsolatban

MG-COVID-19-tajekoztato-0320

Információ a koronavírus (COVID-19) járványhelyzettel kapcsolatban
autoimmun myasthenia gravisban szenvedő betegeknek Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT)
Frissítve: 2020.03.19

A koronavírus terjedése és a kialakult világméretű járvány különösen érzékenyen érinti az időseket és a krónikus betegeket, köztük kiemelten az immunoszuppresszív kezelésre szoruló autoimmun betegeket. Az alábbiakban szeretnénk hiteles tájékoztatást közreadni a koronavírus fertőzéssel (COVID-19) kapcsolatban Myasthenia Gravisban szenvedő betegeink számára:
A koronavírus terjedését folyamatosan követjük. Mint tudják, a helyzet állandóan változik és sok a bizonytalanság, az alábbi javaslatokat a rendelkezésünkre álló adatok alapján alakítottuk ki. Az anyag rendszeres frissítését tervezzük, ha újabb szempontok merülnének fel.
Gyakorlati szempontok
A magyar kormány operatív törzsének ajánlásait szigorúan be kell tartani! A tájékoztatást, aktuális adatokat megtalálják a https://koronavirus.gov.hu/ internetes oldalon. Angolul/franciául beszélő betegeink a WHO ajánlásokat is közvetlenül elolvashatják, az alábbi linken: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
A koronavírus a béta-koronavírusok családjába tartozó SARS-CoV-2 hivatalos elnevezésű RNS vírus. A vírus által okozott betegséget az angol rövidítés alapján COVID-19 névvel illetik.
A vírus terjedése alapvetően emberről-emberre történik, kisebb mértékben vírussal szennyezett felületekről. Cseppfertőzésről van szó, a fertőzött egyén légutaiból köhögés, tüsszentés kapcsán a levegőbe jutó cseppecskék révén történik a fertőzés terjedése a beteg közvetlen közelében tartózkodó egyénekre. A legnagyobb kihívást ennél a fertőző betegségnél is az jelenti, hogy a betegség tüneteinek a megjelenése és így az izolálás megtörténte előtt is már fertőzhet a megfertőződött személy.
A betegség tünetei a kontaktust követően 2-14 nappal jelennek meg, vezető tünet a láz, köhögés és/vagy légzési nehezítettség (nátha nélkül).
Ha úgy gondolja, hogy Ön elkapta a koronavírus fertőzést, vagy kontaktusba került bizonyítottan fertőzött beteggel, akkor telefonon lépjen kapcsolatba a háziorvosával, légzési nehezítettség esetén az Országos Mentőszolgálattal, és feltétlenül tájékoztassa őket ezekről az adatokról, csakúgy, mint arról, hogy Ön Myasthenia Gravisban szenved.
Az Emberi Erőforrások Miniszterének ajánlása alapján a egészségügyi vészhelyzet alatt betegeikkel telefonon és interneten keresztül tartják a kapcsolatot az egészségügyi intézmények, szakemberek, Myasthenia Központok.
Stabil állapot esetén, ha új panasz nem jelentkezik, akkor a szakorvosi javaslatokat, recepteket elektronikusan el tudják juttatni Önöknek.
A Myasthenia Gravisban szenvedő betegek az egészséges egyénekhez képest feltehetően nagyobb kockázatnak vannak kitéve abban a vonatkozásban, hogy egy esetleges fertőzés kapcsán súlyosabb tüneteik alakuljanak ki.
A rizikó mértékét befolyásoló tényezők: a beteg életkora, az alapbetegség (MG) súlyossága és típusa, az alkalmazott kezelések és az egyéb kísérő betegségek.

A myastheniás betegek többsége 50 év felett van, és sokan közülük az immunrendszert gyengítő, un. „immunoszuppresszív“ kezelésben részesülnek. A légzőizmok potenciálisan érintettek lehetnek myastheniában, és a tünetek fokozódhatnak egy esetleges fertőzés kapcsán, különösen, ha a fertőzés a tüdőt érinti. Az immunoszuppresszív kezelések (szteroid – Medrol, Metypred, Prednizolon; azathioprin – Imuran; mycophenolat mofetil – Myfenax, Cellcept; cyclosporin – Sandimmun; tacrolimus – Prograf; methotrexat – Trexan; rituximab – Mabthera) okozta rizikófokozódást nehéz megbecsülni, ugyanakkor ezen kezelések elhagyása biztosan magas rizikót jelent a Myasthenia Gravis betegség rosszabbodásának vonatkozásában.
Általános szempontok:
– az önkéntes karanténra, gyakori kézmosásra, fokozott higiénés odafigyelésre, betegekkel történő kontakt elkerülésére stb. vonatkozó tanácsokat megtalálják a https:// koronavirus.gov.hu/ oldalon;
Kezeléssel kapcsolatos szempontok
– Ha betegsége remisszióban van (tünetmentes állapot) vagy csak minimális tünetei vannak és nem szed semmilyen gyógyszert, akkor az általános tanácsok szigorú betartásán kívül egyéb teendője nincs;
– Általános szabály, hogy a beállított kezelésen semmi esetre ne változtasson anélkül, hogy kezelőorvosával konzultálna!
– A tüneti terápia: pyridostigmin – Mestinon nem befolyásolja az immunrendszer működését, nem gyengíti azt, így ezt a kezelést mindenképpen folytatni kell!
– Immunoszuppresszív gyógyszeres kezelés (vagy azok kombinációja): szteroid, azathioprin, mycophenolat mofetil, cyclosporin, methotrexat vagy tacrolimus szedése eseténszedje be továbbra is a gyógyszereit. Nem tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek milyen mértékben fokozzák a koronavírus fertőzés kockázatát, de a szakértők véleménye megegyezik abban, hogy a gyógyszerek elhagyása okozta myastheniás állapotrosszabbodás nagyobb veszélyt jelent nagy valószínűséggel a betegeink számára, mint a potenciális fertőződés a koronavírussal.
– Rituximab – Mabthera – kezelés alatt a vírusinfekciók rizikója mérsékelten emelkedik, így potenciálisan a koronavírus fertőzésé is. Ugyanakkor a kezelés segít abban, hogy a MG betegség remisszióban/stabilan maradjon. Ezt a két faktort kell mérlegelni akkor, amikor a kezelés aktuális folytatásáról és annak időzítéséről döntenek, ami mindenképpen a kezelőorvos feladata. Ha Ön Mabthera kezelés alatt áll, és a következő kezelés a közeljövőben aktuális, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával!
– Az egyéb kísérő betegségek, elsősorban cukorbetegség, daganatos betegségek, légzőrendszeri/tüdő betegségek további rizikót jelentenek, ezen betegek kiemelt figyelmet érdemelnek, kérjük, háziorvosukkal tartsák a kapcsolatot, fontos, hogy ezen kísérő betegségeik is egyensúlyban legyenek! (Ezen betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszereiket – vérnyomás csökkentő, antidiabetikum, stb. – ne hagyják el és ne változtassanak azok adagján a háziorvossal/kezelőorvossal történt egyeztetés nélkül!)
– Plazmaferezis kezelés, IVIG kezelés általában, a jelenlegi helyzetben pedig különösen csak súlyos akut myastheniás állapotrosszabbodás esetén jön szóba, ezen kezelések nem fokozzák a koronavírus fertőzés kockázatát.

– A vitaminok megelőző hatása ugyan nem bizonyított egyértelműen, de C-vitamin, D-vitamin fogyasztása javasolható.
A félelem és pánik rossz tanácsadó, semmiképpen nem szabad megengednünk, hogy ez eluralkodjon rajtunk! Felelőséggel tartozunk magunkért és másokért, ezért: tartsuk be az előírásokat, maradjunk otthon, lehetőség szerint családtagjainkkal együtt, myastheniás beteg semmiképpen ne kerüljön kapcsolatba semmilyen fertőzésben szenvedő beteggel, vigyázzunk magunkra és szeretteinkre, tartsuk a kapcsolatot telefonon, interneten a barátainkkal, rokonainkkal, betegtársainkkal, mozogjunk lehetőség szerint lakásunkban is rendszeresen, étkezzünk mértékletesen és egészségesen! Vigyázzon mindenki magára, szeretteire és vigyázzunk közösen Beteginkre, Időseinkre!
Prof Komoly Sámuel MANIT Elnöke
Felhasznált források:
www.myaware.org
dr. Rózsa Csilla PhD MANIT Myasthenia Gravis Szekció Elnöke
dr. Trauniger Anita PhD egyetemi adjunktus PTE Neurológiai Klinika
www.myasthenia.org
https://dmg-online.de/ https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Scroll to top
Megszakítás